Begin op een goede manier in jouw VvE

Aanbevolen

Nederland is een bijzonder land. Ondanks ons relatief kleine formaat zijn er genoeg mogelijkheden. Dat geldt op allerlei manieren. Zo kun je op verschillende wijze wonen in ons kikkerlandje. Van een huis kopen tot anti-kraak ergens zitten: het is allemaal mogelijk. Wanneer je op een bijzondere wijze ergens gaat wonen, dan ontdek je vaak pas het fijne van de regels, wetten en contracten. Ik weet nog de eerste keer dat ik particulier ging huren en de eerste gemeentebelastingen binnenkwamen. Dat was een nare verrassing! Tegenwoordig woon ik in een appartement in Amsterdam. Het kopen daarvan bracht ook een onverwacht element met zich mee in de vorm van de Vereniging van Eigenaren. Ineens was ik lid van een VvE Amsterdam. Daarom bespreek ik in mijn blog vandaag hoe jij een goed begin kan maken in jouw Vereniging van Eigenaren.

Een vereniging voor eigenaren

Wanneer je een huis koopt, dan ben jij doorgaans de eigenaar van alles dat met het huis te maken heeft. Uiteraard zijn daar uitzonderingen op, maar die komen tegenwoordig bijna niet meer voor. Bij een appartement gelden er sowieso andere afspraken. Wanneer je een appartement koopt, dan ben je uiteindelijk eigenaar van een stukje van het pand. Dat wil zeggen het pand als het ware wordt opgedeeld. Logischerwijs blijft er dan een stukje over: de gezamenlijke ruimtes en het onderhoud van het algehele pand. Om te zorgen dat die onderdelen van het pand niet verwaarlozen, is de Vereniging van Eigenaren (VvE) ontstaan. 

Gezamenlijk verantwoordelijk

In feite ben je dus met elkaar verantwoordelijk. Dat is ook wel nodig. Stel namelijk dat de lift kapot gaat. Wie gaat het dan regelen? Er zullen weinig tot geen mensen zijn die zich vrijwillig opgeven daarvoor. Misschien is de voorgevel wel aan het vervallen en moet het nodig gerestaureerd worden. Daar moeten vanzelfsprekend alle eigenaren aan bijdragen. De Vereniging van Eigenaren zorgt ervoor dat alles in goede lijnen verloopt. Binnen de VvE wordt een bestuur benoemd die de leiding neemt in deze taken. Uiteindelijk met de toestemming van de gehele VvE worden er dan zaken doorgevoerd. 

Behoorlijke taak

Ik was echt overrompeld door alles dat erbij kwam kijken. Zeker omdat niemand mij vooraf even hierop had gewezen. Bovendien blijkt dat iedere VvE weer net andere afspraken heeft. Denk daarbij dan vooral aan gedragsregels en dat soort zaken. Kortom, mijn begin verliep niet echt soepel. Het was een behoorlijk taak om alles weer in te halen. Daarom raad ik jou aan om vooraf goed het reglementenboekje te lezen. Vraag desnoods aan buren hoe het zit. Zo kwam ik erachter dat we een externe VvE Beheerder Amsterdam hebben die alles voor ons regelt. Dat bespaarde me direct een hoop stress: de gedachte dat ik in ieder geval niet verantwoordelijk zou zijn voor zulke belangrijke taken.

Laatste updates

Ontdek de voordelen van een seo bureau in amsterdam voor je linkbuilding strategie

Als je een bedrijf hebt, weet je hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn. Een manier om...

Meer van dit