Home Nieuws Je moet zoveel als een dierbare komt te overlijden

Je moet zoveel als een dierbare komt te overlijden

0
Je moet zoveel als een dierbare komt te overlijden

En dan heb je ook nog je verdriet. Soms lukt het om dat aan de kant te zetten tot na de uitvaart, maar helaas weet je dat niet van te voren. Daarom kan je maar beter zorgen dat je ruim voor een overlijden alles geregeld hebt. Wat zal een crematie kosten? Of een begrafenis? Vraag daar alvast gewoon eens een offerte voor aan. Je hebt dan een richtbedrag om te gaan sparen. Of om je voor te verzekeren. Je weet natuurlijk nooit of je “ruim op tijd” bent, maar je kunt niet jong genoeg beginnen met sparen.

Wat wil je bij je uitvaart?

Wil je dat alleen je directe familie erbij is? Wil je juist dat alle vrienden en collega’s aanwezig zijn? Ga je ze een kopje koffie en een plakje cake aanbieden of ga je voor champagne en luxe gebakjes? Wil je begraven worden of gecremeerd? En als je dan begraven wilt worden: waar dan? Bij cremeren: moet je as uitgestrooid worden of in een urn op de schoorsteenmantel bij je schoonfamilie? Allemaal dingen waar je bij leven en welzijn al prima over na kunt denken. Vergeet ook niet om je wensen kenbaar te maken aan je gezinsleden. Schrijf desnoods alles even op. Maar vooral: spaar! Wat een uitvaart loopt, hoe simpel je het ook houdt, altijd flink in de papieren.
Crematie kosten

Er zijn nog meer dingen die je alvast kunt regelen

Je testament bijvoorbeeld. Zeker wanneer je alleenstaand bent is het zaak om dat zo goed mogelijk te regelen. Ook eens in de zoveel tijd je testament herzien is een goed idee. Zo voorkom je dat je vermogen of je spullen bij (nabestaanden van) mensen belanden waar je geen contact mee hebt. Maar ook de muziek die je tijdens de plechtigheid wilt laten horen kun je alvast op een lijstje zetten. Hoor je een mooi liedje? Zet het er dan bij op de lijst.

Zorg dat je wensen te vinden zijn

Zeker als je alleen woont is het verstandig om in ieder geval aan iemand te laten weten waar je wensen en je andere belangrijke papieren te vinden zijn. Je wilt immers voorkomen dat je nabestaanden een speurtocht door je huis moeten houden om te vinden wat ze zoeken. Ook het deponeren bij een notaris wordt aangeraden. Ook hier is het weer van belang dat iemand weet dat je dat hebt gedaan. Dit scheelt veel onzekerheid in een toch al moeilijke periode.