Hoe werkt een hoortoestel?

Aanbevolen

Geluid komt het oor binnen in de vorm van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zorgen ervoor dat de trilhaartjes in je oog gaan bewegen. Dit wordt dan weer geregistreerd door je hersenen. Des te meer trilhaartjes je hebt des te beter je hoort. Helaas raken de trilhaartjes in je oor door de jaren heen beschadigd, de oorzaak van deze beschadiging is blootstelling aan harde geluiden. Het is dus belangrijk om je oren ook in je jonge jaren goed te beschermen. Als je na een avond in harde geluiden een piep hoort heb je die avond je trilharen licht beschadigd. Maar zelfs als je je oren altijd goed beschermd zal je gehoor door de jaren heen verslechteren. Gelukkig kan je tegenwoordig langs een audicien gaan voor een hoortoestel. In deze blog zal ik uitleggen hoe een hoortoestel werkt.

Werking hoortoestel

Een hoortoestel beschikt over een microfoontje, deze microfoon vangt de geluiden op die normaal gesproken door de trilharen zouden worden opgevangen. Waar het geluid het hoortoestel in komt via de microfoon gaat het geluid er weer uit via de speaker in je oor. Je zou het dus kunnen zien als een soort van miniatuur versie van een megafoon. Maar dat is natuurlijk niet helemaal waar want een gehoorapparaat is vele malen geavanceerder dan een megafoon. Een gehoorapparaat beschikt namelijk over een chip. Deze vangt het geluid op en zit dit om naar een digitaal signaal. Dit digitale signaal geeft dan aan of het geluid harder of zachter gemaakt moet worden. Zo zit je er niet op te wachten om veel omgevingsruis te horen terwijl je een gesprek met iemand voert. Een goed hoortoestel kan dan de stem van de ander er als het waren uitfilteren.

Gebruik hoortoestel

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen die allemaal net wat anders werken. Wat veel hoortoestellen wel hebben is een schakelaar. Bij sommige hoortoestellen kan je het hoortoestel met de schakelaar enkel aan en uit doen. Er zijn echter ook geavanceerdere hoortoestellen waarbij je zelf het geluidsniveau kan reguleren. Bij sommige hoorapparaten kan je dit op het hoortoestel doen, maar bij de wat kleinere apparaten is er geen ruimte voor een schakelaar die het geluidsniveau kan reguleren. Bij deze hoortoestellen krijg je vaak een aparte afstandsbediening waarmee je het geluidsniveau eenvoudig kan reguleren. Voor de mensen met een smartphone zijn er nog meer opties. Er zijn tegenwoordig ook apps waarmee het geluidsniveau van een hoortoestel gereguleerd kan worden. Je kan deze apps gebruiken in combinatie met een reguliere afstandsbediening, zodat ook als je mobiele telefoon leeg is je het hoortoestel kan reguleren.

Laatste updates

Ontdek de voordelen van een seo bureau in amsterdam voor je linkbuilding strategie

Als je een bedrijf hebt, weet je hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn. Een manier om...

Meer van dit