Parketvloer, laminaat of vinyl? De do’s en dont’s van alle vloeren

Aanbevolen

Zelfs als je allergisch bent kan een moeilijke keuze zijn: parketvloer, laminaat of vinyl. Als je allergisch bent valt tapijt namelijk al af. Alle kleine stofdeeltjes gaan tussen het heerlijk aanvoelende vloermateriaal zitten. En hoe fijn het ook aan je voeten voelt, voor je neus zou het een enorme belasting zijn om tapijt te nemen. De keuze is dus tussen parket, laminaat of vinyl. Maar welke wordt het, en wat moet je absoluut wel en niet doen bij de verschillende keuzemogelijkheden?

Parketvloer: de do’s en dont’s

Parketvloer is misschien wel een van de mooiste – maar tevens ook duurste – opties. Parket bestaat uit houten vloerdelen. Laminaat heeft deze eigenschappen ook, maar het verschil is dat parket echt hout is. Laminaat is alleen een ‘foto’ van hout, geperst op HDF-platen. Wat aan te raden is bij parketvloer, is om er een ondervloer onder te leggen. Als je parketvloer direct op beton legt, kan het namelijk schimmelen. Als je er een ondervloer onder legt, slijt het minder snel. Wat je dus niet moet doen, is het direct op beton leggen. Wat wel aan te raden is, is een parketvloer uitkiezen die echt bij je past.

Laminaat: wat is het en hoe gebruik je het?

Laminaat is, zoals hiervoor al gezegd – in tegenstelling tot parketvloer – ‘nep’ hout. Het is een patroon gedrukt en geperst op HDF-platen. HDF staat voor High Density Fiberboard. MDF is een soortgelijk houtachtig materiaal, dat staat voor Medium Density Fiberboard. Het verschil tussen de twee is de dichtheid. HDF is drukvaster – en daarmee sterker. Dat is de reden dat laminaat van HDF is gemaakt, en niet van MDF; dat zou sneller slijten. Laminaat moet je op maat snijden. Ook hierbij is een ondervloer aan te raden. Daarbij is het een tip om laminaat met een elektrische zaag op maat te maken.

Vinyl: in tegenstelling tot parketvloer erg goedkoop

Parketvloer en laminaat vallen eigenlijk in dezelfde categorie vloeren: hout. Vinyl is echt een andere tak van sport. Het is zijl. Voor zijl hoef je niet per se een ondervloer aan te brengen, hoewel een ondervloer nooit af te raden is. Een ondervloer zorgt er namelijk niet alleen (bij parketvloer en laminaat) voor dat de vloer minder snel kapot gaat, maar (ook bij vinyl) het zorgt er ook voor dat je energierekening minder hoog uitvalt; het isoleert. Wat je ook kiest, alle vloeren zijn tegenwoordig van dermate kwaliteit dat het niet opvalt of je voor een goedkoper vinyl gaat, of duurder parket.

Laatste updates

Ontdek de voordelen van een seo bureau in amsterdam voor je linkbuilding strategie

Als je een bedrijf hebt, weet je hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn. Een manier om...

Meer van dit