Home Vrije Tijd Zeilkleding; Waar moet ik op letten?

Zeilkleding; Waar moet ik op letten?

0
Zeilkleding; Waar moet ik op letten?

Als je wil gaan zeilen is de aanschaf van goede zeilkleding één van de belangrijkste factoren. Er zijn veel mogelijkheden en merken die zeilkleding aanbieden. Het soort kleding is afhankelijk van wat voor soort watersport je gaat doen. Ga je in een eenmansklasse zeilen in de zomer dan is zeilkleding waarin je je makkelijk kan bewegen de ideale oplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een shorty. Dit is een wetsuit met korte pijpen en korte mouwen. Ook in zwemvesten is veel keuze. Ook hierin speelt de soort watersport een belangrijke rol. Ga je wakeboarden dan heb je speciale zwemvesten waarin makkelijk te bewegen is. Daarom de hoogste tijd om iets meer uit te leggen over de verschillende mogelijkheden.

Zeilkleding voor op een groot jacht

Op een groot jacht wordt over het algemeen hele andere kleding gedragen dan als je in een eenmansklasse zeilt. Als je in de winter op een jacht zeilt dan is het verstandig om te zeilen in een zogenaamd droogpak. Dit is een pak waarbij bij de mouwen, benen en de nek rubber bevestigd zit zodat deze delen geen water doorlaten. In de meeste gevallen zit er bij deze zeilkleding een waterdichte rits aan de voorkant zodat de kleding die je eronder draagt volledig droogt blijf ook als je te water raakt. In een tussenfase kan je er voor kiezen om een zeilpak te dragen waarbij de broek en de jas vaak los is. Zeker als de kans dat je te water raakt klein is, is dat een wat meer praktische oplossing. Hierin is het ook mogelijk om de jas uit te trekken of bij minder wind en warmer weer alleen een zeiljas te dragen.

Zeilkleding in een eenmansklasse

In een eenmansklasse is het verstandiger om voor andere zeilkleding te kiezen. Zeker bij meer wind moet je actief bewegen en hierop wil je graag je kleding aanpassen. Vaak wordt er in een eenmansklasse gekozen voor een wetsuit. Tegenwoordig zijn deze dermate goed ontwikkeld dat wetsuits je in de winter ook prima warm kunnen houden. Ook in de zwemvesten zijn er modellen waarin je je makkelijker kunt bewegen en die zich daarom goed lenen om in een eenmansklasse zeilboot te dragen. Vaak wordt in een eenmansklasse zogenaamde surflaarzen gedragen. Deze zijn vaak ook gemaakt van neopreen en hebben veel grip waardoor je er goed mee kunt bewegen in de eenmansklasse.

Uiteraard is er nog veel meer over te vertellen, maar ik hoop dat ik je hiermee enigzins in de goede richting hebt geholpen waardoor je makkelijker een keuze kunt maken.