3D Printen: Wat houdt het nu eigenlijk in?

Aanbevolen

3D printen heeft zich in no-time ontwikkeld. Vandaag de dag worden er nog steeds nieuwe technologieën bedacht op dit vlak. Het heeft vele, uitgebreide mogelijkheden, waardoor enige kennis en expertise vereist is. Er wordt in lengte, breedte en hoogte geprint, in tegenstelling tot een normale printer. Er worden materialen gebruikt als gips, goud, bio plastic, hout, zand en polyester. Steeds meer bedrijven en organisaties maken gebruik van deze manier van printen voor slimme oplossingen en bouwwerken. Het biedt vele innovatieve kansen. Maar hoe werkt het nou precies? En wat kun je er bijvoorbeeld mee? In dit stuk wordt het een en ander uitgelegd.

Werking

Een 3D printer produceert op basis van een (digitaal) bouwplan. Het bouwt een object in verschillende dunne lagen. Je kunt het zo gek niet bedenken en een 3D printer kan het bouwen. Het is zelfs mogelijk om verschillende materialen tegelijkertijd te combineren. Sommige printers kunnen zelfs 106 materialen tegelijk printen. Dit is heel anders dus als een gewone printer met enkele cartridge waarbij je een simpel blaadje of foto uitprint. Door middel van computerprogramma’s en informatie online is het ook toegankelijk voor de doorsnee consument. Het is dus allang niet meer alleen voor professionals en ontwerpers. Toch maken vooral medici, kunstenaars, architecten en marketeers gebruikt van deze ontwikkelingen, aangezien het hun werkwijze visualiseert en verbeterd.

Oplossingen

Zoals eerder beschreven, helpt een 3D printer onder andere artsen, kunstenaars, architecten en marketeers bij hun dagelijkse werkzaamheden. Zo worden er onder andere medische implantaten, juwelen, sleutels en stoelen gemaakt met een 3D printer. Voor een consument is het handig om kapotte onderdelen te maken, zoals een onderdeel voor een auto of de keuken. Ook kun je schaalmodellen maken voor bijvoorbeeld een woning. Kunstenaars kunnen hun hart luchten met een 3D printer. De tandheelkunde kan snel en nauwkeurig kronen, bruggen en hulpmiddelen produceren. Artsen krijgen meer inzichten in botbreuken en botstructuur. Eigenlijk zijn de oplossingen dus eindeloos!

Gebruik in Nederland

In Nederland was de omzet van 3D-printing in 2017 maar liefst 120 miljoen Euro. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2014. De meeste omzet wordt behaald in de lucht- en ruimtevaart, auto-industrie en medische markt. Ook de metaalmarkt heeft interesse in de 3D printers. Toch is Nederland nog geen 3D printerland. Nederland schaft nog massaal normale desktopprinters aan. Er zijn nog meer investeringen nodig in het onderwijs voor deze specifieke printers. Men moet leren denken in de nieuwe fabricagetechniek. Vooral samenwerkingen tussen verschillende bedrijven is hierbij belangrijk.

Laatste updates

Ontdek de voordelen van een seo bureau in amsterdam voor je linkbuilding strategie

Als je een bedrijf hebt, weet je hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn. Een manier om...

Meer van dit