Home Wonen Hoe kom ik af van het ongedierte in m’n tuin?

Hoe kom ik af van het ongedierte in m’n tuin?

0
Hoe kom ik af van het ongedierte in m’n tuin?

Wanneer het zomer is, wil je natuurlijk het liefst buiten zitten met vrienden en familie om te genieten van het schitterende weer. Je drinkt, eet en hebt het over van alles en nog wat. Vervelend is het natuurlijk als je geteisterd wordt door ongedierte waaronder wespen, slakken en mieren. De meeste mensen pakken er dan al snel bestrijdingsmiddelen in de vorm van vergif bij. Dit is, naast dat het slecht is voor het voortbestaan van je eigen planten, ook nog is slecht voor het milieu op zichzelf. Wat kan je doen om deze vervelende beestjes te bestrijden, zonder dat je daar vergif bij gebruikt? Je leest het in deze blog!

Wespen

De grootste plaag voor de gezellige buitenmens, de wesp. Ze zijn naast irritant en vervelend, ook nog is heel gevaarlijk. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat er een wesp in je glas zit en je dit vervolgens opdrinkt zonder dat je het doorhebt, waardoor deze in je keel gaat zitten. Wespen worden normaal gevoed door larven met zoete druppels. Als de koningin echter sterft en geen eitjes meer legt, zal de wesp op zoek moeten gaan naar alternatieven. Geen wonder dus, dat ze vaak in glazen met daarin zoete vloeistof gaan zitten.
Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om wespen in uw tuin te voorkomen. Of beter gezegd, niet moet doen: sla een wespen namelijk niet dood. Hierbij komt gif vrij, waardoor andere wespen in de buurt agressiever reageren. Niet doen, dus. Bovendien zou je met een elektrisch ‘raket’ een wesp kunnen doden zonder dat deze geplet wordt. Wat je ook zou kunnen doen is een ‘val’ creëren met daarin zoete vloeistof waaruit ze niet kunnen ontsnappen.

Slakken

Ze lijken op het eerste oog onschuldig, maar kunnen een enorme schade aanrichten. De plantenetende insecten houden namelijk van enorm van jong groen, moestuinen en hosta’s. Ze zijn misschien niet de snelste, maar vreten voor u het weet de bladeren voor uw ogen op. Naast vergif te gebruiken, zijn er verschillende minder belastende methodes om deze trage diertjes te verdelgen. Ten eerste, zou je biologische slakkendood kunnen strooien bij de kwetsbare planten of een bakje bier kunnen plaatsen, waarin ze verdrinken. Hou je niet van bloederige situaties? Verzamel ze! Regelmatig slakken verzamelen en naar een stuk groen verderop brengen helpt. Het duurt namelijk toch wel weer even voordat ze terug zijn 😉

Mieren

Mieren zijn eigenlijk alleen hinderlijk als ze zich in uw huis bevinden. Zodra u ze in uw tuin constateert, laat ze dan zo veel mogelijk met rust. Zodra ze in grote aantallen zijn, kunnen ze pas voor problemen zorgen. Ze zouden namelijk voor kale plekken in het gazon kunnen veroorzaken. Er zijn verschillende milieuvriendelijke manieren om mieren te bestrijden. Stuivers aanbrengen, is één daarvan. Mieren hebben een hekel aan stuivers, hierdoor zouden ze wellicht kunnen verdwijnen. Daarnaast zou je de mieren in de waren kunnen brengen. Dit zou je kunnen doen door een sterk ruikend iets op hun spoor te leggen. Zodra hun spoor onderbroken wordt, gaan ze vaak op zoek naar ander voedsel. Bovendien zou u mieren kunnen voorkomen door zoete lekkernijen luchtdicht af te sluiten, als u ze in uw tuin eet. Dat geldt ook voor in huis. Mieren komen hier namelijk veelvuldig op af, ze houden van zoet.  

Bron: https://beestjeskwijt.nl/