Het kwetsbaarste onderdeel van je e-bike: de accu

Aanbevolen

Een e-bike is niet al te goedkoop in aanschaf, maar kan je wel vele jaren zonder dat het jou al te veel moeite kost van A naar B brengen. Althans: de fiets kan dat. Of de accu het ook al die jaren gaat redden is maar zeer de vraag. De accu is namelijk het kwetsbaarste onderdeel van je e-bike.

 

Behandel hem met zorg

 

Een goede e-bike kan wel tegen een stootje, en gaat met gemak heel veel jaren mee. Dat mag ook wel, bij zo’n prijzige aankoop. Waar veel mensen wel tegenaan lopen, is dat de accu vaak al veel eerder dan de fiets zelf gebreken begint te vertonen. Dit valt niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om het proces minder snel te laten verlopen.

De moderne accu laad je na iedere keer dat je hem gebruikt hebt weer op. Zelfs al is er maar 10% van het vermogen gebruikt. De accu is namelijk liever opgeladen dan leeg, en de ‘regel’ dat te vaak opladen niet goed is geldt bij de moderne technieken die nu gebruikt worden al een tijdje niet meer. Fiets je een tijdje niet op je e-bike? Haal je accu er dan vanaf, en berg hem op bij kamertemperatuur. Zorg dat hij volledig opgeladen is als je dit doet, en leg hem zeker iedere maand even aan de oplader. Zo voorkom je dat hij volledig leegloopt, iets waar accu’s slecht tegenkunnen. Heb je pech dan krijg je geen of nog maar heel weinig leven in zo’n volledig lege accu, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

 

Je kunt erop wachten

 

Hoe goed je ook voor je accu zorgt, uiteindelijk zal hij steeds wat minder goed gaan presteren. Daar valt weinig aan te doen. Het is goed om daar bij de aanschaf van je e-bike bij stil te staan: kies liever voor een accu met wat meer inhoud, want als deze slechter wordt kun je er nog een stuk meer mee rijden dan met een ‘kleine’ accu.

 

Als het moment is aangebroken dat je accu echt niet meer functioneert, hoef je hem gelukkig niet weg te gooien. Steeds vaker wordt er namelijk gekozen voor accu revisie. Hierbij wordt de buitenkant van de accu behouden, en wordt de binnenkant van nieuwe cellen voorzien. Een accu reviseren is duurzaam, er hoeft geen hele nieuwe accu gemaakt te worden, en bovendien voordeliger dan het aanschaffen van een hele nieuwe accu. Laat je een accu reviseren, dan kun je er ook voor kiezen hem wat ‘groter’ te maken, zijn inhoud te vergroten. Fijn, als je toch wat verdere fietstochtjes maakt dan je vooraf had gedacht.

Laatste updates

Ontdek de voordelen van een seo bureau in amsterdam voor je linkbuilding strategie

Als je een bedrijf hebt, weet je hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn. Een manier om...

Meer van dit